Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Αξιοθέατα στην Κωνσταντινούπολη


Αξιοθέατα στην Κωνσταντινούπολη

Τι αξίζει να δείτε στην Κωνσταντινούπολη

Βόσπορος

Κατά μήκος του Βοσπόρου χτίστηκαν από τους Οθωμανούς σουλτάνους πάμπολλα παλάτια και βίλες.
Ευρωπαϊκή πλευρά: Το ανάκτορο Dolmabahce χτίστηκε στο Βόσπορο το 19ο αιώνα και αποπνέει ένα δυτικό τύπου αρχιτεκτονικό στυλ, αφού έχει επηρεαστεί κατά κόρον από αυτό. Σε αυτή την πλευρά του Βοσπόρου βρίσκονται πολλά κτίρια της οικογένειας αρχιτεκτόνων Balyan, με το πιο σημαντικό από αυτά να είναι το ανάκτορο Hiragan. Το ανάκτορο αυτό υπέστη σοβαρές ζημιές από φωτιά το 19ο αιώνα, αλλά ανακατασκευάστηκε και πλέον λειτουργεί ως ξενοδοχείο. Η γέφυρα του Βοσπόρου πρόκειται για την πρώτη γέφυρα που χτίστηκε ώστε να διασχίζει κανείς τα στενά που χωρίζουν την Κων/ πολη. Η γέφυρα είναι επίσης γνωστή ως γέφυρα Ατατούρκ και ολοκληρώθηκε το 1973. Είναι η έκτη μακρύτερη κρεμαστή γέφυρα του κόσμου με μήκος 1560 μέτρα και ύψος 64 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.
Ασιατική πλευρά: Από εδώ προτιμούν να έρχονται οι Τούρκοι πολίτες προκειμένου να φάνε φρέσκο ψάρι. Η περιοχή είναι επίσης γνωστή και για τα εργαστήρια γυαλιού και μπουκαλιών που υπάρχουν εδώ, καθώς και για τα εργοστάσια παραγωγής λικέρ.

Στήλη του Κωνσταντίνου

Η στήλη αυτή κατασκευάστηκε το 330 π.Χ. για τους εορτασμούς της ανακήρυξης της νέας βυζαντινής πρωτεύουσας. Είναι κατασκευασμένη από πορφυρίτη της Ηλιουπόλεως της Αιγύπτου και αποτελούσε τη βάση για ένα κιονόκρανο με το άγαλμα του αυτοκράτορα Κων/νου ως Απόλλωνα, το οποίο όμως καταστράφηκε σε καταιγίδα το 1106. Από τότε έχει υποστεί πολλές ζημιές κυρίως από καταιγίδες και πυρκαγιές, αλλά διατηρείται έως σήμερα. Δίπλα στη στήλη βρίσκονται τα λουτρά Τσεμπερλίτας. Το χαμάμ αυτό είχε χτιστεί σε σχέδια του Σινάν και ενώ το γυανικείο τμήμα δεν έχει διασωθεί, χωρίζονται μέχρι και σήμερα το αντρικό από το γυναικείο κομμάτι των λουτρών.

Πύργος Galata

Ο πύργος αυτός έχει ύψος 62 μέτρα και κωνική κορυφή. Χτίστηκε το 1348 από τους Γενοβέζους. Κατά την Οθωμανική περίοδο χρησιμοποιήθηκε ως παρατηρητήριο. Σήμερα στους δύο τελευταίους ορόφους του βρίσκεται ένα εστιατόριο και ένα νυχτερινό κέντρο. Η θέα από εδώ είναι εκθαμβωτική προς ολόκληρη την πόλη και τα Πριγκιποννήσια.

Η Μεγάλη Αγορά

Η Μεγάλη Αγορά ουσιαστικά είναι ένας λαβύρινθος από δρόμους με ζωγραφισμένες στοές, και μικρομάγαζα τα οποία ξεχειλίζουν προϊόντα. Η αγορά κατασκευάστηκε από τον Μωάμεθ τον Β' λίγο μετά την άλωση. Δύο από τις πιο εξυπηρετικές εισόδους στη Μεγάλη Αγορά είναι η Πύλη Τσαρσί καπι και η Πύλη Νουρουοσμανιγιέ. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων θα κάνουν τα πάντα για να σας πωλήσουν τα προϊόντα τους. Στο παζάρι θα βρείτε πάνω από 4000 καταστήματα.

Αγορά Μπαχαρικών (Misir Carsisi)

Αυτή η τεράστια αγορά σε σχήμα Γ χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα ως επέκταση του συγκροτήματος του Νέου Τεμένους. Τα έσοδά της κάποτε βοηθούσαν το Τέμενος να διατηρεί τα φιλανθρωπικά του ιδρύματα. Από τη μεσαιωνική εποχή, τα μπαχαρικά ήταν κύρια και ακριβά υλικά της μαγειρικής και έγιναν το βασικό προϊόν της αγοράς. Η αγορά ειδικεύτηκε σε μπαχαρικά από την Ανατολή, βότανα και άλλα αγαθά όπως μέλι, φουντούκια, ζαχαρωτά, παστουρμάς και χαβιάρι.

Σουλταναχμέτ

Τα δύο κυριότερα μνημεία της Κωνσταντινούπολης αντικρίζουν το ένα το άλλο στην περιοχή κήπων που είναι γνωστή ως Πλατεία Σουλτάναχμετ. Αυτό το τμήμα της πόλης πήρε το όνομά του από το σουλτάνο Αχμέτ Α' που έχτισε το Μπλε Τζαμί. Απέναντι βρίσκεται η Αγία Σοφία, εξαιρετικό δείγμα πρώιμης βυζαντινής αρχιτεκτονικής και μία από τις πιο ωραίες εκκλησίες του κόσμου ακόμα και σήμερα. Ο παραλληλόγραμμος χώρος δίπλα στο Μπλε Τζαμί επισημαίνει τη θέση του Ιπποδρόμου, ένα στάδιο για αρματοδρομίες που χτίστηκε από τους Ρωμαίους το 200 μ. Χ.

Αγία Σοφία

Ο ναό της "Αγίας του Θεού Σοφίας" συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα του κόσμου. Αποτελεί μνημείο της εξέλιξης της βυζαντινής πρωτεύουσας του 6ου αιώνα μ.Χ. και άσκησε σημαντικότατη επιρροή στην αρχιτεκτονική των αιώνων που ακολούθησαν. Το τεράστιο κτίσμα κατασκευάστηκε στη θέση δύο παλαιότερων εκκλησιών και εγκαινιάστηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό το 537. Τον 15ο αιώνα οι Οθωμανοί το μετέτρεψαν σε τέμενος - οι μιναρέδες, οι τάφοι και οι κρήνες είναι αυτής της περιόδου. Για να στηριχτεί το ογκώδες κτίριο, το εξωτερικό έχει επανειλημμένως ενισχυθεί με αντερείσματα, έτσι το αρχικό του σχήμα έχει ολοκληρωθεί. Το εσωτερικό της Αγία Σοφίας, σχεδιασμένο έτσι ώστε να καθρεφτίζει επί γης τα ουράνια, προκαλεί δέος. Σημεία που παρουσιάζουν καλλιτεχνικό ενδιαφέρον είναι τα παραστατικά ψηφιδωτά - απομεινάρια της διακόσμησης που κάποτε κάλυπτε τα υπερώα, αλλά σήμερα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Αυτά τα εξαιρετικά βυζαντινά έργα τέχνης χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα ή και αργότερα, μετά την εικονοκλαστική περίοδο. Μερικά από τα περίτεχνα ψηφιδωτά, ειδικά αυτά που κοσμούν το νάρθηκα και τη γειτονική αίθουσα των Πολεμιστών, είναι μέρος του αυθεντικού διάκοσμου του ναού από τον 6ο αιώνα.

Μπλε Τζαμί

Το Μπλε Τζαμί πήρε το όνομά του από τα μπλε πλακίδια Ιζνίκ που κοσμούν το εσωτερικό του. Αποτελεί ένα από τα διασημότερα θρησκευτικά κτίσματα του κόσμου. Το γαλήνιο τζαμί γίνεται μαγικό όταν φωταγωγείται τη νύχτα και γλάροι περιφέρονται γύρω από τους μιναρέδες. Το τέμενος χτίστηκε από τον αυτοκρατορικό αρχιτέκτονα Μεχμέτ Αγά το 1609 με 1616. Τα υπερβολικά πολυτελή σχέδια προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις την εποχή εκείνη, ειδικά επειδή ένα τέμενος με έξι μιναρέδες θεωρήθηκε ιερόσυλη απόπειρα ανταγωνισμού της αρχιτεκτονικής της Μέκκας.

Ιππόδρομος

Ελάχιστα στοιχεία απομένουν από το γιγάντιο στάδιο στης καρδιά της βυζαντινής Κωνσταντινούπολης. Θεμελιώθηκε από τον αυτοκράτορα Σεπτίμιο Σεβήρο τον 3ο αιώνα μ. Χ. κατά την ανοικοδόμηση της πόλης. Ο αυτοκράτορας Κων/νος επεξέτεινε τον Ιππόδρομο και συνέδεσε το "κάθισμα", το αυτοκρατορικό θεωρείο, με το γειτονικό Μέγα Παλάτιο. Λέγεται ότι το στάδιο είχε χωρητικότητα 100,000 ατόμων. Σήμερα αποτελεί τον επιμήκη δημόσιο κήπο Ατ Μεϊντανί. Ο Κων/νος διακόσμησε την "σπίνα", τον κεντρικό διάδρομο του σταδίου, με οβελίσκους και κίονες από την Αρχαία Αίγυπτο και την Ελλάδα, προσδίδοντας μια αίσθηση ιστορικότητας στη νέα του πρωτεύουσα. Εκεί που βρίσκεται σήμερα το γραφείο τουριστικών πληροφοριών, βρισκόταν παλιά μια στήλη όπου βρίσκονταν τα τέσσερα χάλκινα άλογα, τα οποία κλάπηκαν κατά τη διάρκεια της Τέταρτης Σταυροφορίας και μεταφέρθηκαν στον 'Αγιο Μάρκο της Βενετίας. Παραμένουν όμως ο Αιγυπτιακός οβελίσκος που βρισκόταν στο Λούξορ, η Στήλη των Όφεων από τους Δελφούς και η Στήλη του Κων/νου του Πορφυρογέννητου ή Χάλκινη Στήλη.

Παλάτι Τοπκαπί

Μεταξύ 1459 και 1465, λίγο μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, ο Μωάμεθ ο Β' έχτισε το Παλάτι Τοπκαπί ως κύρια κατοικία του. Επρόκειτο για μια σειρά από περίπτερα γύρω από τέσσερις μεγάλες αυλές - ήταν οι πέτρινες εκδοχές των σκηνών στις οποίες κατοικούσαν αρχικά οι Οθωμανοί νομάδες. Το παλάτι χρησιμοποιούνταν ως κυβερνητικό κέντρο και είχε μια σχολή στην οποία εκπαιδεύονταν οι στρατιώτες και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Το 16ο αιώνα, όμως, η κυβέρνηση μεταφέρθηκε στην Υψηλή Πύλη. Ο σουλτάνος Αβδούλ Μετζίτ Α΄εγκατέλειψε το Τοπκαπί το 1853 και εγκαταστάθηκε στο Παλάτι Ντολμαμπαχτσέ. Το 1924 άνοιξε για το κοινό ως μουσείο. Κατά τα 470 χρόνια της κυριαρχίας τους, οι Οθωμανοί σουλτάνοι συγκέντρωσαν μία εξαιρετική συλλογή θησαυρών. Μετά την ίδρυση της Τουρκικής δημοκρατίας το 1923 εθνικοποιήθηκε και μεγάλο μέρος της εκτίθεται στο παλάτι Τοπκαπί. Εκτός από τα δώρα διπλωματών και τα αντικείμενα που ήταν παραγγελίες στους τεχνίτες, πολλά από τα εκθέματα έφτασαν στο παλάτι ως λάφυρα από στρατιωτικές εκστρατείες. Από όλες τις εκθέσεις του παλατιού, η πιο εντυπωσιακή είναι αυτή του Θησαυροφυλακίου, καθώς λάμπει ολόκληρη από χιλιάδες πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους. Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζει το στιλέτο Τοπκαπί (1741), το 86 καρατίων Διαμάντι του Κουταλά και ο χρυσοποίκιλτος θρόνος Μπαϊράμ. Επίσης, αξίζει να επισκεφθείτε το χαρέμι το οποίο αποτελεί ένα πραγματικό λαβύρινθο.

Μουσείο Καλλιγραφίας

Εκτός από πανέμορφα χειρόγραφα, υπάρχουν και δείγματα καλλιγραφίας σε πέτρα και γυαλί. Υπάρχει επίσης μια έκθεση με τα εργαλεία που χρησιμοποιούνταν στην καλλιγραφία. Ένα από τα κελιά του μεντρεσέ σήμερα περιέχει κέρινα ομοιώματα ενός δασκάλου καλλιγραφίας με τους μαθητές του.

Μουσείο Χαλιών και Κιλιμιών

Το μουσείο αυτό βρίσκεται στην περιοχή Honkar Kasri, βόρεια του τεμένους στο σύμπλεγμα του Σουλταναχμέντ. Πριν γίνει μουσείο, ο χώρος χρησιμοποιείτο από το Σουλτάνο πριν μπει στο τέμενος για προσευχή.

Αρχαιολογικό Μουσείο

Αυτή η συλλογή αρχαιοτήτων ξεκίνησε μόλις στα μέσα του 19ο αιώνα, αλλά σύντομα οι κυβερνήτες των επαρχιών έστειλαν αντικείμενα από κάθε γωνιά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Το κύριο κτίσμα ανεγέρθηκε υπό την επίβλεψη του Οσμάν Χαμντί Μπέη για να στεγάσει τα ευρήματά του. Αυτός ο πολυμαθής αρχαιολόγος και ζωγράφος ανακάλυψε τις εξαιρετικές σαρκοφάγους στη βασιλική νεκρόπολη της Σιδώνας στο σημερινό Λίβανο. Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει εκθέματα 5000 και πλέον χρόνων, από αγαλματίδια της Μητέρας Θεάς της 3ης χιλιετίας π.Χ. μέχρι τουρκικά κεραμικά του 19ου αιώνα. Στο χώρο λειτουργεί επίσης παιδικό μουσείο.

Υψηλή Πύλη

Οι ξένοι πρέσβεις στην Οθωμανική Τουρκία ήταν γνωστοί ως πρέσβεις της Υψηλής Πύλης, λόγω αυτής της μνημειώδους πύλης που κάποτε οδηγούσε στα γραφεία και στο παλάτι του Μεγάλου Βεζίρη. Ο θεσμός της Υψηλής Πύλης έπαιζε σημαντικό ρόλο στην οθωμανική κοινωνία, γιατί πολύ συχνά λειτουργούσε ως αποτελεσματικό αντίβαρο στα καπρίτσια των σουλτάνων. Η σημερινή ροκοκό πύλη χτίστηκε το 1840. Πλέον εξυπηρετεί τα γραφεία της δημοτικής αρχής της Κων/ πολης.

Τέμενος Σουλεϊμανιγιέ

Το πιο σημαντικό τέμενος της Κων/πολης αποτίει φόρο τιμής στον αρχιτέκτονά του, το μεγάλο Σινάν και είναι μνημείο αφιερωμένο στον ιδρυτή του, τον Σουλεϊμάν το Μεγαλοπρεπή. Χτίστηκε στον Κεράτιο πάνω από τα ερείπια του παλιού παλατιού Εσκί Σαράι το διάστημα 1550-57. Όπως και τα άλλα αυτοκρατορικά τεμένη της πόλης, το Τέμενος Σουλεϊμανιγιέ, δεν ήταν απλώς τόπος λατρείας, αλλά και "κιουλιέ", δηλ. φιλανθρωπικό ίδρυμα. Το τέμενος περιβάλλεται από το πρώην νοσοκομείο του, την κουζίνα, τις σχολές, το καραβανσεράι και τα λουτρά. Το συγκρότημα φρόντιζε για τη σίτιση χιλίων και πλέον απόρων της πόλης - μουσουλμάνων, χριστιανών και Εβραίων.

Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ανεβαίνοντας τα σκαλιά του Πατριαρχείου που οδηγούν στην πλαϊνή θύρα θα διαπιστώσετε ότι η κύρια είσοδος είναι κλειστή. Αυτό έγινε σε ανάμνηση του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε', που απαγχονίστηκε εδώ ως προδότης το 1821, αφού παρότρυνε τους Έλληνες να αποκηρύξουν τον οθωμανικό ζυγό στην αρχή της επανάστασης για την απελευθέρωση. Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στην τουρκική και ελληνική κοινότητα εντάθηκε με την ελληνική κατοχή περιοχών της Τουρκίας κατά τη δεκαετία του 1920. Το 1955 έγιναν διάφορες ανθελληνικές εξεγέρσεις και στα μέσα της δεκαετίας του 1960 πολλοί Έλληνες κάτοικοι απελάθηκαν. Σήμερα, για την προστασία των κληρικών του Οικουμενικού Πατριαρχείο υπάρχει στην είσοδο ανιχνευτής μετάλλων. Στο κέντρο του Πατριαρχείου, βρίσκεται η βασιλική του Αγίου Γεωργίου που χρονολογείται από το 1720. Στην εκκλησία φιλοξενούνται όμως και πολύ παλαιότερα κειμήλια και έπιπλα. Ο θρόνος του Πατριάρχη λέγεται ότι είναι βυζαντινός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου