Κωνσταντινούπολη-Ιστορία
Η γεωγραφίκή θέση της Κωνσταντινούπολης είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στην εξέληξή της σαν μια μητρόπολη του κόσμου. Είναι η μοναδική πόλη στον κόσμο που έχει xτισtεί πάνω σε δυο υπείρους. Η πόλη αποτελείται από τρία τμήματα. Το τμήμα που ονομάζεται "Ιστορική Χερσόνησος" στην ευρωπαϊκή πλευρά, νότια του Κεράτιου κόλπου, το τμήμα της περιοχής Γαλατά που βρίσκεται στα βόρια του Κεράτιου
Η ευρωπαϊκή πλευρά είναι το εμπορικό κέντρο, ενώ στην ασιατική πλευρά υπάρχουν κατά πλείστον κατοικίες. Η Κωνστ/πολη ενώνει την Ευρώπη με την Ασία και είναι κτισμένη πάνω στα στενά του βοσπόρου που ενώνουν τη Μαύρη Θάλασσα με τη θάλασσα του Μαρμαρά. Ο Κεράτιος κόλπος , με 7 χλμ μήκος, χωρίζει στα δυο την ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης. Λόγω της θέσεως που βρίσκεται μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, απέκτησε μεγάλη γεωπολιτική σημασία και γι' αυτό τα κράτη που αποσκοπούσαν να κυριεύσουν τις δυο υπείρους προσπαθούσαν πρώτα να κατακτήσουν την Πόλη. Σήμερα συνεχίζει ακόμα να είναι οικονομικό και πολιτικό κέντρο για τα βαλκανικά κράτοι, για τα κράτοι της Μέσης Ανατολής, για την Ρωσία και για τα Τουρκικά κράτοι της κεντρικής Ασίας. Η Κωνστ/πολη, και γεωγραφικά και πληθυσμιακά είναι από τις πιο μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της ονομάστηκε Βυζάντιο προς τιμήν του ιδρυτού της, του Βύζαντα. Επί Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, μετά τις εργασίες ανοικοδόμησής της υπό του αυτοκράτορα Μέγα Κωνστ/νου, ονομάστηκε Κωνσταντινούπολη. Μετά την κατάκτησή της από τους Τούρκους, όμως, ονομάζεται Ιστανμπούλ.
Η Κωνστ/πολη σήμερα είναι ένα χαρμάνι πολιτισμών και θρησκειών που δημιουργήθηκε από τους διάφορους κατακτητές που πέρασαν από αυτήν. Το ήπιο κλίμα της, η πλούσια κουζίνα της, η ζωντανή νυκτερινή ζωή της και η ευγένεια του λαού που κατοικεί εκεί την έκαναν έναν από τους πιο γνωστούε τουριστικούς προορισμούς.
Το 513 π.Χ. υποκύπτει στους Πέρσες, το 407 π.Χ. την καταλαμβάνουν οι Αθηναίοι και το 405 π.Χ. οι Σπαρτιάτες. Το 227 π.Χ. οι Γαλάτε που ήρθαν από την Ευρώπη, εγκαταστάθηκαν στην ασιατική πλευρά της πόλης. Το 146 π.Χ. υπεγράφη στρατιωτική συμφωνία με τους Ρωμαίους για την άμυνα της πόλης. Το 196 μ.Χ. επί αυτοκράτορος Σεπτήμου Σεβήρου, περιήλθε στα χέρια των Ρωμαίων. Το 330 ο Μ. Κωνσταντίνος ανοικοδόμησε την πόλη και την ονόμασε πρώτα Νέα Ρώμη και έπειτα Κωνσταντινούπολη. Εν τω μεταξύ η πόλη οχυρώθηκε με ευρύτερα τείχη.
Αρχές του 5ου αιώνα η Δυτική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία διαλύθηκε αλλά η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία συνέχισε την ανάπτυξή της ως Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Εκείναι την εποχή κτίσθηκαν και τα τείχη που σώζονται μέχρι σήμερα, τα οποία αποτελούνται από τρεις σειρές κι είναι φτιαγμένα κατά μήκος της θάλασσας του μαρμαρά και Βοσπόρου ανατολικά, αλλά και μια σειρά από τείχη από το βόρειο εώς το νότιο άκρο της, στην δυτική πλευρά της πόλης.
Οι άραβες μεταξύ των ετών 666 και 870 πολιόρκησαν την πόλη 8 φορές αλλά απέτυχαν σε όλες. Το 1096 η α' σταυροφορία πέρασε από την πόλη. Τον 11ο και 12ο αιώνα οι Γενοβέζοι και οι Βενετσιάνοι κυρίως στην περιοχή Γαλατά κυριάρχησαν στην εμπορική ζωή της πόλης. Το 1204 οι Λατίνοι της δ' σταυροφορίας κυριάρχησαν και λεηλάτησαν την πόλη. Τόσο μεγάλη λεηλασία και καταστροφές δεν έχει ζήσει η πόλη στην ιστορία της. Το 1261 η Κωνστ/πολη επανακτάται από τους Παλαιολόγους. Στα τέλη του 14ου αιώνα οι Οθωμανοί άρχισαν να πολιορκούν την πόλη. Το 1390 με τον Μπαγιεζήτ Α'. Το 1422 ο Μουράτ ο Β'. Και το 1453 τα στρατεύματα του σουλτάνου Μεχμέτ Β', ο οποίος τελικά ολοκληρώνη την πόρθηση της Πόλης. Η πόλη ονομάζεται Ιστανμπούλ και γίνεται η τρίτη πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας. Η πόλη από τότε έγινε το κέντρο του ισλανικού κόσμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου